Με καλούς οιωνούς ανοίγει ο κύκλος της εμβληματικής διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Έπειτα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση του διαγωνισμού, για τη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, ο ΑΔΜΗΕ ξεκινά την τεχνική και οικονομική αξιολόγηση των προσφορών που υποβλήθηκαν, ο αριθμός των οποίων υποδηλώνει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για το έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, υποβλήθηκαν τρεις προσφορές για την κατασκευή των δύο υποθαλάσσιων καλωδίων που θα συνδέουν την Κρήτη με την Πελοπόννησο, τέσσερις προσφορές για την κατασκευή των υποσταθμών στις δύο άκρες του καλωδίου και δύο προσφορές για την κατασκευή των υπόγειων τμημάτων.
Με ταχείς ρυθμούς προχωρά και η διασύνδεση των Κυκλάδων
Με ταχείς ρυθμούς, εξάλλου, προχωρά και η διασύνδεση των Κυκλάδων, με την οποία συντελείται το πρώτο μεγάλο βήμα για την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης των νησιών, τη δραστική βελτίωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος και την εξάλειψη των ΥΚΩ που επιβαρύνουν να εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως τους λογαριασμούς ρεύματος των ηλεκτρικών νοικοκυριών.
Σύντομα υπογράφονται οι συμβάσεις για τη β’ φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Νάξου με την Πάρο και τη Μύκονο, καθώς και την αναβάθμιση των διασυνδέσεων Εύβοιας-Άνδρου και Άνδρου-Τήνου.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, κατά τα εγκαίνια της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Μυκόνου, ο ΑΔΜΗΕ έχει θέσει ως στρατηγικό του στόχο την επιτάχυνση όλων των νησιωτικών διασυνδέσεων που περιλαμβάνονται στο επενδυτικό του πρόγραμμα και αυτά που έχει επιτύχει μέχρι τώρα αποδεικνύουν ότι «γίνεται κι αλλιώς», ότι δηλαδή «μια εταιρεία υπό δημόσιο έλεγχο μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά και ότι δεν είναι απαραίτητη η ιδιωτικοποίηση των πάντων για να υπάρχει αποτέλεσμα για την οικονομία και την κοινωνία».